Lyxig Janssons frestelse med extra allt
Lyxig Janssons frestelse med extra allt
12 ingredienser
75 m
Gör din Jansson lite lyxigare i år med grönkål och kaviar!
Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser
- 700 g potatis, med skal, mjölig sort
- 150 g grönkål
- smör, till stekning
- 1 gul lök (stor)
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl standardmjölk
- 65 g ansjovisfilé [1 stor burk]
- 1 msk ansjovisspad
- 2 msk kaviar
- 0,75 dl ströbröd
- 50 g smör
- salt
Gör så här
- Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka (använd gärna
- mandolin om du har det).
- Skär bort den tjocka stammen från grönkålen och strimla resten fint.
- Strimla löken och fräs den mjuk i smör tillsammans med grönkålen. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form. Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt.
- Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen/formarna och toppa med ströbröd.
- Avsluta med att hyvla smöret över på toppen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter på 225 grader tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in. Låt stå i minst 20 minuter innan servering.