Lyxig Janssons frestelse med extra allt

3 röster
75 m
5

Gör din Jansson lite lyxigare i år med grönkål och kaviar!

Visa mer
75 m
5

Du behöver

  • 700 g potatis med skal, mjölig sort
  • 150 g färsk grönkål
  • smör, till stekning
  • 1 stor gul lök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 65 g ansjovisfiléer (1 stor burk)
  • 1 msk ansjovisspad
  • 2 msk kaviar
  • 0,75 dl ströbröd
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka (använd gärna mandolin om du har det).
  2. Skär bort den tjocka stammen från grönkålen och strimla resten fint.
  3. Strimla löken och fräs den mjuk i smör tillsammans med grönkålen. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form. Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt.
  4. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen/formarna och toppa med ströbröd.
  5. Avsluta med att hyvla smöret över på toppen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter på 225 grader tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in. Låt stå i minst 20 minuter innan servering.
16 december 2017

Fler goda recept