Frikadeller i ångugn

Frikadeller
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Frikadeller i ångugn

0

20 ingredienser

Allt går bra i ångan, kryddiga smaker eller milda. De här lättlagade frikadeller smakar mustigt orientaliskt av spiskummin och kanel. Det blir en hel härlig middag tillsammans med couscous och den smakrika tomatsåsen.

Ångkoka couscous. Lägg 3 dl couscousgryn i en ugnsform, häll på 2 dl vatten och 1 tsk salt (eller 2 dl hönsbuljong). Kör på full ånga och beräkna ca 10 min från det att ugnen är varm. Olika gryn kan förstås ha olika koktider. Tillsätt 2 msk smör eller olivolja och vispa tills grynen blir luftiga. Om du sedan blandar med massor av hackade örter och rivet citronskal har du snabbt en tabbouleh.

Ingredienser

portioner4
  • 400 g blandfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm torkad koriander
  • 0,5 krm cayennepeppar

Tomatsås:

  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • tabasco
  • 4 tomater

Gör så här

  1. Blanda färsen med salt.
  2. Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla ca 10 minuter.
  3. Tillsätt färsen, ägg och kryddor. Blanda allt till en smidig smet.
  4. Forma färsen till runda köttbullar. Lägg dem i en smord form.
  5. Sätt ugnen på intervallånga 90 grader och beräkna 10–12 minuter från det att ugnen är varm.
  6. Frikadellerna ska vara 75 grader i mitten.
  7. Skala och hacka lök och vitlök till tomatsåsen.
  8. Låt det fräsa några minuter i oljan utan att ta färg.
  9. Tillsätt tomatkross och låt koka på stark värme minst 10 minuter.
  10. Smaka av med salt, socker, peppar, balsamvinäger och eventuellt tabasco.
  11. Skålla tomaterna i ångan ca 4–5 minuter (se sid 19).
  12. Skär tomaterna i bitar (ta gärna bort det grova kvistfästet först).
  13. Blanda ner tomatbitarna i såsen.
  14. Servera frikadellerna med couscous eller tabbouleh och tomatsåsen.