Frikadeller i ångugn
Frikadeller i ångugn
20 ingredienser
Allt går bra i ångan, kryddiga smaker eller milda. De här lättlagade frikadeller smakar mustigt orientaliskt av spiskummin och kanel. Det blir en hel härlig middag tillsammans med couscous och den smakrika tomatsåsen.
Ångkoka couscous. Lägg 3 dl couscousgryn i en ugnsform, häll på 2 dl vatten och 1 tsk salt (eller 2 dl hönsbuljong). Kör på full ånga och beräkna ca 10 min från det att ugnen är varm. Olika gryn kan förstås ha olika koktider. Tillsätt 2 msk smör eller olivolja och vispa tills grynen blir luftiga. Om du sedan blandar med massor av hackade örter och rivet citronskal har du snabbt en tabbouleh.
Ingredienser
- 400 g blandfärs
- 1,5 tsk salt
- 4 msk ströbröd
- 1,5 dl mjölk
- 1 ägg
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm malen kanel
- 1 krm torkad koriander
- 0,5 krm cayennepeppar
Tomatsås:
- 1 gul lök (stor)
- 2 klyftor vitlök
- 1,5 msk olivolja
- 400 g krossade tomater
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk strösocker
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk vit balsamvinäger
- tabasco
- 4 tomater
Gör så här
- Blanda färsen med salt.
- Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla ca 10 minuter.
- Tillsätt färsen, ägg och kryddor. Blanda allt till en smidig smet.
- Forma färsen till runda köttbullar. Lägg dem i en smord form.
- Sätt ugnen på intervallånga 90 grader och beräkna 10–12 minuter från det att ugnen är varm.
- Frikadellerna ska vara 75 grader i mitten.
- Skala och hacka lök och vitlök till tomatsåsen.
- Låt det fräsa några minuter i oljan utan att ta färg.
- Tillsätt tomatkross och låt koka på stark värme minst 10 minuter.
- Smaka av med salt, socker, peppar, balsamvinäger och eventuellt tabasco.
- Skålla tomaterna i ångan ca 4–5 minuter (se sid 19).
- Skär tomaterna i bitar (ta gärna bort det grova kvistfästet först).
- Blanda ner tomatbitarna i såsen.
- Servera frikadellerna med couscous eller tabbouleh och tomatsåsen.