Lussebullar i våffeljärn

koket.se
Lussebullar i våffeljärn
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Lussebullar i våffeljärn

13 ingredienser

30 m + tid i frys

Värm lussebullarna i våffeljärnet och servera dem med kardemummaglass och salt kolasås! Hildas bästa recept på lussebullar hittar du här >>

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Kardemummaglass

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 äggula
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljpaste

Salt kolasås

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk flingsalt

Servering

  • lussebullar
  • smör
  • florsocker

Gör så här

Kardemummaglass

  1. Vispa grädden till en luftig men fast konsistens.
  2. Tillsätt kondenserad mjölk, äggula, nymald kardemumma och vaniljpaste. Vispa lite till så att allt är blandat.
  3. Häll glassmeten i en form och låt stå i frysen i minst 4–6 timmar.

Salt kolasås

  1. Mät upp grädde, smör, strösocker, ljus sirap och flingsalt i en kastrull.
  2. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter tills kolasåsen tjocknat något.
  3. Låt svalna i rumstemperatur, går även att förvara i kylen.

Servering

  1. Ta fram glassen så den får tina något.
  2. Värm upp våffeljärnet.
  3. Smöra våffeljärnet med lite smör och lägg i lussebullarna. Grädda/värm i några minuter till gyllene färg. Du kan grädda ca två åt gången beroende på storlek.
  4. Lägg lussebullarna på assietter och toppa med en kula kardemummaglass.
  5. Ringla över salt kolasås och pudra slutligen över lite florsocker.