Kalljäst saffransdeg
Kalljäst saffransdeg
18 ingredienser
30 m + jäsning
Här kommer ett riktigt gott recept på kalljäst saffrandeg som gör sig riktigt bra som lussekatter fyllda med mandelmassa. Perfekt till jul!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Saffransdeg
- 200 g smör
- 50 jäst
- 5 dl standardmjölk, kall
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 dl vit sirap
- 2 förp saffran
- 15-16 dl vetemjöl
Fyllning
- 125 g smör, rumsvarmt
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 msk vetemjöl
- 50 g mandelmassa, riven (kan uteslutas)
Pensling
- 1 ägg
- 1 krm salt
Toppig
- russin
- pärlsocker
- smör, smält
- strösocker
Gör så här
Dag 1
- Smält smöret och låt svalna helt.
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt det smälta smöret, kall mjölk, ägg, salt, vit sirap och saffran.
- Häll i tre fjärdedelar av mjölet och arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent. Arbeta i resterande mjöl lite i taget. När allt mjöl är tillsatt så arbeta degen på medelhastighet i 10–15 minuter.
- Fäst plastfolie över skålen och ställ i kylen för att jäsa över natten.
Dag 2
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Ta ut degen och lägg upp på ett bakbord. Var nu försiktig med att arbeta in mjöl i degen, mjöla hellre dina händer än degen.
- Forma degen till lussekatter efter önskad form. Om du vill fylla dina bullar med fyllning, så kavlar du ut degen och bred på denna. Vik sedan degen och forma till önskad form.
- Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Önskar du att ha russin i dina lussekatter så lägg dessa i vatten 10 minuter innan gräddning.
- Rör ihop ett ägg och salt med en gaffel till penslingen. Pensla lussekatterna och tryck eventuellt i russin eller strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen till gyllene färg, ca 6 minuter beroende på ugn. Låt svalna på galler.
- Ett tips är att smälta smör och låta det svalna något. Pensla sedan dina avsvalnade lussekatter och strö över strösocker.