Inkokta päron i citron med röda vinbärskesella

Inkokta päron i citron med röda vinbärskesella
Foto: Björn Tesch
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Inkokta päron i citron med röda vinbärskesella

12 ingredienser

Chilikaramellen och färsk oregano sätter kryddning på päronet. Tillsammans med pistagenötter blir det krispigt och milt. Med den skira och vackra rosa färgen från röda vinbärskesellan blir det extra läckert.

Kesella är lätt att komplettera desserter med, testa även att smaksätta med t ex mynta, citronmeliss, flädersaft, andra bär eller saffran. /Louise

Ingredienser

portioner
  • 2 päron, skalade (conference)
  • 1 citron
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 röd chilifrukt, hackad

Röda vinbärskesella

  • 125 g röda vinbär (spara några bär till garnering)
  • 2 dl kvarg 10 %
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl pistagenötter, rostade och grovhackade
  • 2 msk färsk oregano, plockade blad

Gör så här

Päron

  1. Skala citronerna med potatisskalare. Koka upp skal- och citronsaft, vitt vin, vatten, socker och vaniljstång och -frön.
  2. Lägg i päronen och sjud under lock i ca 12-15 minuter tills päronen nästan är mjuka.
  3. Häll av 0.75 av lagen och koka upp i en kastrull.
  4. Tillsätt chili och reducera utan lock tills det blir en gyllene karamell.
  5. Låt päronen svalna i den resterande lagen och ställ kallt.
  6. Halvera päronen och grilla eller stek dem hastigt så de får vacker färg.

Rödvinbärskesella

  1. Mosa bär och socker försiktigt i en bunke och blanda upp med kesella.

Uppläggning

  1. Lägg röda vinbärskesella i mitten av en djup tallrik.
  2. Lägg på en eller två päronhalvor och ringla över lite chilikaramell. Garnera med pisatgenötter och färska oreganoblad.