Sommardessert med lyxig chokladkaka

Sommardessert med lyxig chokladkaka
Foto: Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Sommardessert med lyxig chokladkaka

12 ingredienser

45 min

Det här tycker jag passar perfekt som dessert på midsommarafton. Lite mer av allt, jordgubbar, chokladkaka, Baileysgrädde, vaniljglass… Enkelt att bara slänga ihop efter lekar, sånger och dans! Receptet är beräknat till 6-8 personer.

Vispad grädde tycker jag är roligt att smaksätta, testa t.ex. med Kahlua, hjortronlikör,
Limoncello, hackad rosmarin, kaffeessenssorter som vanilj, hasselnöt, eller varför inte din egen favoritsmak? /Louise

Ingredienser

Chokladkaka

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Baileysgrädde

  • 2 msk Baileys
  • 3 dl grädde, vispad

Uppläggning

  • 2,5 dl jordgubbar, rensade och delad
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 l vaniljglass

Gör så här

Chokladkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och lägg i chokladen, rör tills chokladen är helt smält.
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst och rör ner den smälta chokladen i äggsmeten.
  4. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt till allt löst sig.
  5. Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter.
  7. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig.
  8. Ställ åt sidan och låt kallna i formen.
  9. Skär upp i oregelbundna portionsbitar.

Baileysgrädde

  1. Vispa grädden löst och rör i Baileys.

Uppläggning

  1. Blanda upp jordgubbar med strösocker.
  2. Lägg ett lager glass på ett stort fat, fortsätt med några skedar Baileysgrädde och lägg på chokladkakorna.
  3. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.