Pilgrimsmusslor med tryffelmajonnäs

23 röster
25 min
4
Pilgrimsmusslor med tryffelmajonnäs
Foto: Ingvar Eriksson
25 min
4
4 portioner

Du behöver

pilgrimsmusslor

  • 400 g pilgrimsmussla
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 2 msk smör, till stekning
  • tryffelmajonnäs
  • 2 äggulor
  • 1 tsk citron, färskpressad

tryffelmajonnäs

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl matolja
  • 2 tsk tryffelolja (eller 2 tsk färskriven svart tryffel)
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 0,5 krasse, till garnering

Gör så här

  1. Ta bort den vita muskeln på pilgrimsmusslorna och dela dem på hälften eller i tre delar (beroende på storlek).
  2. Salta och peppra.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och halstra pilgrimsmusslorna hastigt på båda sidor, max 1 minut.
  4. Lägg över på ett fat och låt svalna.
  5. Mixa äggulor, citronsaft och dijonsenap med en stavmixer.
  6. Tillsätt matoljan droppvis under konstant mixning tills majonnäsen binder sig.
  7. Smaka av med färsk tryffel eller tryffelolja, salt och peppar.
  8. Vid servering
    Lägg pilgrimsmusslorna på ett fat med en klick majonnäs på varje.
  9. Garnera med kryddkrasse och riv eventuellt över färsk tryffel.
9 januari 2012