Sommartårta med jordgubbar och lime
Sommartårta med jordgubbar och lime
15 ingredienser
Receptet på sommartårta är beräknat till 8-10 bitar. Recept från boken Lomelinos tårtor.
Läs mer om boken
Ingredienser
Sockerkaksbotten
- 50 g smör
- 2 ägg (stora)
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 dl standardmjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Lime curd (ca 3 dl)
- 1,5 dl strösocker
- 2 ägg (stora)
- 3 limefrukter, saft och skal från (ca 0,75 dl saft)
- 50 g smör, rumsvarmt, i kuber
Fyllning och dekoration
- 6 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker (eller efter smak)
- 500 g jordgubbar
- 1 dl lime curd (se ovan)
Gör så här
Sockerkaksbotten
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
- Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
- Vispa i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i
- smeten.
- Fördela smeten jämnt i bakformarna.
- Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
Lime curd
- Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en
- kastrull med sjudande vatten.
- Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det
- äggröra istället! Curden ska bli tjock som en hollandaisesås
- ungefär.
- Ta av curden från värmen och rör i smöret.
- Rör tills det har smält.
- Häll upp i en burk med lock. Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.
Fyllning
- Vispa grädden med sockret.
- Rensa och skiva jordgubbarna.
- .
Sätta ihop tårtan
- Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar.
- Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar.
- Upprepa tills du har använt tre bottnar.
- Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
- Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.