Pavlova med chokladmarängbottnar
Pavlova med chokladmarängbottnar
9 ingredienser
Linda Lomelinos underbara pavlova - en tårta med chokladmarängbottnar, hallon, vispgrädde och pistachnötter. Recept från boken Lomelinos tårtor.
Läs mer om boken
Ingredienser
Chokladmarängbottnar
- 50 g mörk choklad 70 %
- 6 äggvitor
- 3 dl strösocker
- 3 msk kakao
- 1 msk Maizena majsstärkelse
- 1 tsk vitvinsvinäger
Fyllning
- 4 dl vispgrädde
- 50 g pistagenötter, skalade
- 250 g hallon
Gör så här
- Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad (se sidan 10) eller i mikro. Låt svalna.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Rita tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
- Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten.
- Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
- Vispa äggvitorna till mjukt skum.
- Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
- Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen.
- Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.
- Rör ner den smälta chokladen med några tag.
- Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret.
- Tänk på att de flyter ut under gräddningen.
- Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader.
- Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.
- Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.
Fyllning
- Vispa grädden tills den börjar tjockna.
- Hacka pistaschnötterna.
Montering
- Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat.
- Bred på grädde och lägg på några hallon.
- Upprepa med nästa botten. Lägg den tredje botten överst.
- Toppa tårtan med ett lager grädde samt hallon och hackade pistaschnötter.