Hallonbrownie - tårta med marängsmörkräm
Hallonbrownie - tårta med marängsmörkräm
17 ingredienser
En hög och fin tårta med browniebotten och rosa marängsmörkräm med hallon. Recept från boken Lomelinos tårtor.
Läs mer om boken Lomelinos tårtor >>
Ingredienser
Browniebotten
- 225 g smör
- 200 g mörk choklad 70 %
- 3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
- 1,5 dl strösocker
- 4 ägg (stora)
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta
Marängsmörkräm med hallon
- 4 äggvitor
- 2,33 dl strösocker [200 g]
- 250 g osaltat smör, rumsvarmt
- 100 g hallon
- ev rosa pastafärg
Chokladglasyr
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g smör
Dekoration
- hallon
Gör så här
Brownie#botten
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
- Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt.
- Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull.
- Låt svalna.
- Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.
- Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
- Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
- Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät.
- Fördela smeten i formarna.
- Jämna till ytan med hjälp av en sked.
- Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.
- Grädda bottnarna i 45–50 minuter.
Marängsmörkräm med hallon
- Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål.
- Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
- Ta bort skålen från värmen.
- Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
- Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
- Tillsätt smöret, en liten bit i taget.
- När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
- Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
- Kör hallonen till puré i en mixer.
- Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
- Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
- Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.
Sätta ihop tårtan
- Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
- Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen.
- Upprepa tills du har använt tre av bottnarna.
- Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
- B red ut ett tunt lager frosting över hela tårtan.
- Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
- Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn.
- Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.
Chokladglasyr
- Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar.
- Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
Dekoration
- Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten.
- Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren.
- Jobba snabbt så att den inte stelnar.
- Dekorera tårtan med ett eller flera hallon.