Lolas friterade grönsaker och Revekkas avokadodipp

1 röst
30 m
4
Lolas friterade grönsaker och Revekkas avokadodipp
Foto: Ulrika Ekblom

"Lola kommer ursprungligen från Albanien. Med åren har hon blivit en riktig mästerkock och är numera expert på kretensisk mat. Hon bjöd oss på de här goda grönsakssnacksen, perfekta att dippa i en god sås."

Receptet är från kokboken Jill & Marias Taverna, Tukan förlag

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Avokadodipp

  • 4 avokado
  • 1 citron
  • 1 tomat
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 150 g fetaost
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Friterade grönsaker

  • 2 små zucchini
  • 1 liten aubergine
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl öl
  • 1 äggvita
  • olja (t ex majsolja)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Avokadodipp
    Skala och kärna ur avokadofrukterna. Hacka innanmätet grovt och häll över i en bunke. Stöt med potatisstöt eller mixa hastigt.
  2. Pressa över citronsaften. Riv tomaten på det grova på rivjärnet över en sil så att all vätska försvinner och blanda ner.
  3. Tillsätt chili, olivolja och vitlök. Smula ner feta och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  4. Friterade grönsaker
    Skiva grönsakerna i cirka 1 cm tjocka skivor. Salta aubergineskivorna och låt ligga i 20 minuter. Torka av dem med hushållspapper.
  5. Vispa ihop mjöl och öl så att det tjocknar och blir fluffigt. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Hetta upp väldigt generöst med olja i en stekpanna, cirka 2–3 cm höjd i pannan. Doppa grönsakerna i paneringen, skaka av överbliven smet och fritera sedan ett par skivor i taget i 2–3 minute reller tills de fått fin färg på båda sidor. Strö över flingsalt och servera till valfri dipp.
2 maj 2019

Laddar fler recept...