Löksoppa med ostbrytbröd

Löksoppa med ostbrytbröd
Foto: Tv4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Löksoppa med ostbrytbröd

18 ingredienser

40 m

En värmande löksoppa och ett bröd fyllt med smält brieost är en perfekt kombination som passar lika bra på helgen som till vardagen.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 3 rödlökar, finhackade
  • 3 msk rapsolja (till stekning)
  • 1 msk honung (alt. strösocker)
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 5 dl vitt vin
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 3 kvistar citrontimjan
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl grönsaksfond, koncentrerad (alt. 2 grönsaksbuljongtärningar)
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 dl persilja, grovhackad till servering

Ostfyllt surdegsbröd

  • 1 surdegsbröd
  • 150 g brieost
  • 1 dl tranbär, torkade
  • 1 msk honung
  • 2-3 kvistar rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluftseffekt eller tänd grillen.

Soppa

  1. Fräs all lök i olja och honung i en stor kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter, så den blir glansig utan att ta färg.
  2. Häll i rödvinsvinäger, vin, ingefära och citrontimjan. Koka ner vätskan till en tredjedel kvarstår, det tar ungefär 5 minuter.
  3. Häll i vatten, fond och soja och koka ytterligare i 10 minuter på medelvärme. Skumma av soppan.

Ostfyllt surdegsbröd

  1. Skär ett rutnät nästan ända ner i brödet, det ska fortfarande hålla ihop.
  2. Dela osten i bitar och fyll rutnätet, lägg i torkade tranbär och några kvistar rosmarin.
  3. Vira dubbla varv med aluminiumfolie runt brödet och grilla på indirekt värme i cirka 12 minuter tills osten har smält. Eller baka av i ugnen i cirka 10 minuter (utan aluminiumfolie).

Servering

  1. Smaka av soppan med salt och eventuellt mer rödvinsvinäger och honung. Strö över persilja och servera tillsammans med brödet.