Löksoppa med ostbrytbröd

Löksoppa med ostbrytbröd
Foto: Tv4
Louise Johansson profilbild
Louise Johansson profilbild

Löksoppa med ostbrytbröd

6

8 steg att laga

18 ingredienser

40 m

En värmande löksoppa och ett bröd fyllt med smält brieost är en perfekt kombination som passar lika bra på helgen som till vardagen.

Ingredienser

portioner4 portioner

Soppa

  • 4 klyfta vitlök, finhackade
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 3 rödlökar, finhackade
  • 3 msk rapsolja (till stekning)
  • 1 msk honung (alt. strösocker)
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 5 dl vitt vin
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 3 kvist citrontimjan
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl grönsaksfond, koncentrerad (alt. 2 grönsaksbuljongtärningar)
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 dl persilja, grovhackad till servering

Ostfyllt surdegsbröd

  • 1 surdegsbröd
  • 150 g brieost
  • 1 dl tranbär, torkade
  • 1 msk honung
  • 2-3 kvist rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluftseffekt eller tänd grillen.
  2. Soppa
    Fräs all lök i olja och honung i en stor kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter, så den blir glansig utan att ta färg.
  3. Häll i rödvinsvinäger, vin, ingefära och citrontimjan. Koka ner vätskan till en tredjedel kvarstår, det tar ungefär 5 minuter.
  4. Häll i vatten, fond och soja och koka ytterligare i 10 minuter på medelvärme. Skumma av soppan.
  5. Ostfyllt surdegsbröd
    Skär ett rutnät nästan ända ner i brödet, det ska fortfarande hålla ihop.
  6. Dela osten i bitar och fyll rutnätet, lägg i torkade tranbär och några kvistar rosmarin.
  7. Vira dubbla varv med aluminiumfolie runt brödet och grilla på indirekt värme i cirka 12 minuter tills osten har smält. Eller baka av i ugnen i cirka 10 minuter (utan aluminiumfolie).
  8. Servering
    Smaka av soppan med salt och eventuellt mer rödvinsvinäger och honung. Strö över persilja och servera tillsammans med brödet.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
elon glass i frys

Smarta tips från Elon!

Så enkelt frostar du av frysen

Läs mer