Löksoppa med ostbrytbröd

6 röster
40 m
4

En värmande löksoppa och ett bröd fyllt med smält brieost är en perfekt kombination som passar lika bra på helgen som till vardagen.

Visa mer
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 4 klyfta vitlök, finhackade
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 3 rödlökar, finhackade
  • 3 msk rapsolja (till stekning)
  • 1 msk honung (alt. strösocker)
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 5 dl vitt vin
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 3 kvist citrontimjan
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl grönsaksfond, koncentrerad (alt. 2 grönsaksbuljongtärningar)
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 dl persilja, grovhackad till servering

Ostfyllt surdegsbröd

  • 1 surdegsbröd
  • 150 g brieost
  • 1 dl tranbär, torkade
  • 1 msk honung
  • 2-3 kvist rosmarin
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluftseffekt eller tänd grillen.
  2. Soppa
    Fräs all lök i olja och honung i en stor kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter, så den blir glansig utan att ta färg.
  3. Häll i rödvinsvinäger, vin, ingefära och citrontimjan. Koka ner vätskan till en tredjedel kvarstår, det tar ungefär 5 minuter.
  4. Häll i vatten, fond och soja och koka ytterligare i 10 minuter på medelvärme. Skumma av soppan.
  5. Ostfyllt surdegsbröd
    Skär ett rutnät nästan ända ner i brödet, det ska fortfarande hålla ihop.
  6. Dela osten i bitar och fyll rutnätet, lägg i torkade tranbär och några kvistar rosmarin.
  7. Vira dubbla varv med aluminiumfolie runt brödet och grilla på indirekt värme i cirka 12 minuter tills osten har smält. Eller baka av i ugnen i cirka 10 minuter (utan aluminiumfolie).
  8. Servering
    Smaka av soppan med salt och eventuellt mer rödvinsvinäger och honung. Strö över persilja och servera tillsammans med brödet.
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...