Löjromspizza med Amandinepotatis

Foto: Tv4
Löjromspizza med Amandinepotatis
18 ingredienser
30 m
Löjromspizza med Amandinepotatis, lax och picklad rödlök är en lyxig förrätt att bjuda på.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Pizza
- 400 g pizzadeg (färdig surdegspizzadeg)
- 1,5 dl crème fraîche
- 0,5 msk citronskal
- ca 1 msk citronsaft
- ca 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 3 potatis Amandine
- 100 g kallrökt lax
- 150 g fetaost
Picklad rödlök
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 0,25 dl ättiksprit 12 %
- 1 rödlök
Servering
- löjrom (kalix löjrom)
- 10 g dill
- 50 g pinjenötter, rostade
- citron
- flingsalt
Gör så här
Pizza
- Kavla ut pizzadegen rektangulärt och lägg på ett bakplåtspapper.
- Blanda crème fraiche, citronzest, citronsaft, salt och peppar. Bred ut blandningen på pizzabottnen.
- Skölj potatisen och skiva den i tunna skivor med skalet på. Lägg ut potatisbitarna på pizzan.
- Strimla laxen och lägg även den på pizzan och avsluta med tärnad fetaost.
- Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Picklad rödlök
- Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull och låt koka upp.
- Skiva rödlöken tunt och lägg ner den i det kokande vattnet. Stäng av plattan och låt det stå och dra i 5 minuter.
Servering
- Skär pizzan i 5 cm breda remsor, lägg på löjrom, dill och rostade pinjenötter. Garnera med en citronskiva och strö lite flingsalt över.