Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar

Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar

8

8 steg att laga

30 ingredienser

30 m + tid i kyl

Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar, sojapicklat ägg och ponzu blir en perfekt rätt att servera i helgen!

Ingredienser

portioner4 portioner

Kycklingfärsbollar

  • ca 500 g kycklingfärs
  • 3 salladslökar, finskuren
  • 0,5 kruka färsk koriander, finskuren
  • 2 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1-3 krm chilifrukt
  • 2-4 msk matolja (eller smör för stekning)
  • ev salt

Sojapicklade ägg

  • 8 ägg (ekologiska)
  • 1 dl mirin (eller strösocker)
  • 2 dl japansk soja
  • 5 dl vatten
  • 5 dl vatten (efter 24 timmar)

Nudlar med ponzu

  • 300 g sötpotatisnudlar
  • ca 2 msk rapsolja
  • 1 dl ponzu (se recept nedan)
  • 1 krm svartpeppar
  • röd chilifrukt (eller chilipulver)

Grundrecept på ponzu (ca 1,5 dl)

  • 1 dl soja (japansk)
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk risvinäger
  • 0,5 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 2 klyfta vitlök, i skivor
  • ev 0,5 dl vatten

Servering

  • 0,25 vitkål, finstrimlad
  • 10 cm rättika, finstrimlad
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • ev limefrukt

Gör så här

  1. Kycklingfärsbollar
    Blanda alla ingredienser till kycklingbollarna i en bunke. Fukta händerna och rulla färsen till små bollar.
  2. Stek bollarna gyllenbruna i matolja eller smör på medelvärme.
  3. Sojapicklade ägg
    Koka normalstora ägg i 6,5 minut. Kyl äggen under kallt kallt vatten och skala dem sedan.
  4. Blanda ihop mirin, soja och 5 dl vatten. Lägg äggen i marinaden och låt marinera i 24 timmar.
  5. Efter 24 timmar adderar du 5 dl vatten så håller äggen sig längre och blir inte för salta.
  6. Nudlar med ponzu
    Koka nudlarna enligt instruktioner på förpackningen, sila av och lägg i en bunke.
  7. Blanda nudlarna först med lite rapsolja så de inte klibbar ihop. Häll därefter på lite av ponzusojan åt gången, mal över färsk svartpeppar och chili.
  8. Servering
    Lägg upp nudlarna i skålar, toppa med fint strimlad kål, rättika, sojamarinerade ägg, rostade sesamfrön och kycklingbollarna. Servera gärna med mer ponzu och färsk lime.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
BOB Grundrecept på ugnspannkaka

Budgettips!

Billiga och bra vardagsrätter som barnen älskar!

Läs mer