Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar

Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar

9

30 ingredienser

30 m + tid i kyl

Ljumna sötpotatisnudlar med kycklingfärsbollar, sojapicklat ägg och ponzu blir en perfekt rätt att servera i helgen!

Ingredienser

portioner4

Kycklingfärsbollar

  • ca 500 g kycklingfärs
  • 3 salladslökar, finskuren
  • 0,5 kruka färsk koriander, finskuren
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1-3 krm chilifrukt
  • 2-4 msk matolja (eller smör för stekning)
  • ev salt

Sojapicklade ägg

  • 8 ägg (ekologiska)
  • 1 dl mirin (eller strösocker)
  • 2 dl japansk soja
  • 5 dl vatten
  • 5 dl vatten (efter 24 timmar)

Nudlar med ponzu

  • 300 g sötpotatisnudlar
  • ca 2 msk rapsolja
  • 1 dl ponzu (se recept nedan)
  • 1 krm svartpeppar
  • röd chilifrukt (eller chilipulver)

Grundrecept på ponzu (ca 1,5 dl)

  • 1 dl soja (japansk)
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk risvinäger
  • 0,5 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 2 klyftor vitlök, i skivor
  • ev 0,5 dl vatten

Servering

  • 0,25 vitkål, finstrimlad
  • 10 cm rättika, finstrimlad
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • ev limefrukt

Gör så här

  1. Kycklingfärsbollar
    Blanda alla ingredienser till kycklingbollarna i en bunke. Fukta händerna och rulla färsen till små bollar.
  2. Stek bollarna gyllenbruna i matolja eller smör på medelvärme.
  3. Sojapicklade ägg
    Koka normalstora ägg i 6,5 minut. Kyl äggen under kallt kallt vatten och skala dem sedan.
  4. Blanda ihop mirin, soja och 5 dl vatten. Lägg äggen i marinaden och låt marinera i 24 timmar.
  5. Efter 24 timmar adderar du 5 dl vatten så håller äggen sig längre och blir inte för salta.
  6. Nudlar med ponzu
    Koka nudlarna enligt instruktioner på förpackningen, sila av och lägg i en bunke.
  7. Blanda nudlarna först med lite rapsolja så de inte klibbar ihop. Häll därefter på lite av ponzusojan åt gången, mal över färsk svartpeppar och chili.
  8. Servering
    Lägg upp nudlarna i skålar, toppa med fint strimlad kål, rättika, sojamarinerade ägg, rostade sesamfrön och kycklingbollarna. Servera gärna med mer ponzu och färsk lime.