Ljummen sallad med sparris, havreris och green goddess-dressing

5 röster
30 min
4
Ljummen sallad med sparris, havreris och green goddess-dressing
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 2,5 dl havreris
  • 250 g grön sparris
  • 1 zucchini
  • 4 ägg
  • 1 vattenmelonrättika (eller 4-5 rädisor)
  • 2 färska lökar (eller 5 salladslökar)
  • 2 gemsallad
  • 1 ask krasse
  • rapsolja, till stekning

Green godess dressing

  • 1 kruka basilika
  • 0,5 knippe gräslök
  • 20 g färsk spenat
  • 4 msk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med dressingen. Hacka örterna och spenaten grovt.
  2. Mixa slätt tillsammans med majonnäs, vitlök och lite citronsaft. Smaka av med salt. Späd ev med vatten om det behövs. Ställ kallt.
  3. Koka havreriset enlig anvisning på förpackningen. Blanda hälften av dressingen med det varma riset.
  4. Koka äggen i 6-7 minuter. Häll av och spola dem under kallt vatten. Skala.
  5. Bryt av den nedre träiga delen på sparrisen.
  6. Hyvla zucchini i långa band, gärna med en osthyvel eller potatisskalare.
  7. Skär rättikan i tunna skivor, gärna på mandolin.
  8. Skär löken i halvmånar alt strimla salladslöken.
  9. Stek sparris och lök i olja snabbt på hög värme Salta.
  10. Lägg riset på en bädd av bruten gemsallad, toppa med sparris, zucchini, lök och ägg. Ringla över resten av dressingen och klipp över krasse.
  11. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och äggen för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda sallad. /Köket-redaktionen
30 maj 2020