Ljummen rotfruktssallad med chèvre

2 röster
30 m
4

Rotfrukter är magens bästa vänner nästan allihopa. Sötpotatis går bra i mindre mängd men du kan också ersätta den med vanlig potatis. Rätten passar även bra i lunchlådan /Sofia

Lättlagad sallad med rostade rotfrukter, stekt savojkål och smulad getost - god mat som även är snäll mot IBS-mage.

Läs mer om boken Lugn mage med grön mat hos Adlibris >>

Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 1 stor sötpotatis
  • lite olivolja, till rotfrukterna
  • 2 msk rosmarin, färsk finhackad
  • 100 g savojkål
  • 30 g pinjenötter
  • 70 g mangold
  • 100 g chèvre (där innehållet av laktos är max 1 g/100 g)
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj och skala morötter, palsternackor och sötpotatis och skär dem i mindre stavar.
  3. Blanda olivolja och rosmarin i en stor bunke och vänd ner rotfrukterna. Lägg sedan rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper och salta lätt. Ugnsrosta dem mitt i ugnen 20–30 minuter eller tills de är mjuka.
  4. Grovstrimla savojkålen och fräs den snabbt i en het panna med lite olivolja. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
  5. Låt rotfrukterna svalna något och blanda dem sedan med savojkål och mangold. Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat, smula över chèvre och toppa med rostade pinjenötter. Vispa ihop lönnsirap och 2 matskedar olivolja och ringla över salladen.
6 mars 2018

Laddar fler recept