Ljummen nudelsallad med friterad kyckling
Ljummen nudelsallad med friterad kyckling
26 ingredienser
Såsen ska vara söt, sur, salt och stark = rejält rik på umami. Den håller i en hel månad i kylen så ett gott råd är att du gör den här ganska stora satsen och förvarar den i en burk. Då är det bara att ta lite av såsen så fort du är sugen på asiatiska smaker. /Tareq
Recept ur kokboken Tareq Taylors kyckling
_
_
Ingredienser
- ca 500 g kyckling utan ben och skinn
- 1 röd chilifrukt, finhackad
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 1 tsk ingefära, finhackad
- 1 msk fisksås
- 0,5 tsk sesamolja
- 1 dl tempuramjöl (eller 1 msk vetemjöl + 2 msk maizena majsstärkelse + 0,5 tsk bakpulver)
- olja, till fritering
Nuoc chamsås
- 1 dl fisksås, vietnamesisk
- 1 dl vatten
- 2 msk palmsocker (eller strösocker)
- 2 msk risvinäger
- 3 limefrukter, saften från
- 2 msk färsk ingefära, fint hackad
- 1 msk vitlök, fint hackad
- 2 msk citrongräs, mycket fint strimlat (bara den ljusa delen)
- 2 röda chilifrukter, med kärnor, finhackade
Tillbehör
- 250 g tunna glasnudlar
- 2 morötter
- 100-150 g romansallad
- 1 knippe salladslök [125 g]
- 50 g färsk koriander, inkl. stjälkarna
- 5 dl böngroddar
- 0,5 dl salta jordnötter
- 1 lime, att pressa
- olja, till woken
Gör så här
- Blanda chili, vitlök, ingefära, fisksås och sesamolja i en plastpåse. Strimla kycklingen och marinera den i
- påsen i kylen, helst över natten.
- Blanda alla ingredienser till såsen och rör runt så att sockret löser sig.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Korta ner
- dem genom att klippa i dem med sax några gånger.
- Skala och strimla morötterna. Skär romansalladen i ganska stora bitar och salladslöken på diagonalen i 3 cm
- stora bitar. Hacka koriandern, blad och stjälkar för sig.
- Blanda kycklingen med mjöl i en skål så att den täcks runtom. Värm oljan till 160 grader i en tjockbottnad
- kastrull eller stekpanna. Fritera kycklingen gyllenbrun i omgångar, i cirka 5 minuter.
- Hetta upp en wok med lite olja och lägg i nudlar, morötter, sallad, salladslök, böngroddar och korianderstjälkar.
- Woka tills det blir ljummet. Tillsätt hälften av såsen och kycklingen. Värm alltihop medan du rör runt.
- Servera nudelsalladen direkt med hackade korianderblad, pressad lime och jordnötter på toppen.