Ljummen nudelsallad med friterad kyckling

Ljummen nudelsallad med friterad kyckling
Foto: Marcus Lawett
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Ljummen nudelsallad med friterad kyckling

45

7 steg att laga

26 ingredienser

Såsen ska vara söt, sur, salt och stark = rejält rik på umami. Den håller i en hel månad i kylen så ett gott råd är att du gör den här ganska stora satsen och förvarar den i en burk. Då är det bara att ta lite av såsen så fort du är sugen på asiatiska smaker. /Tareq

Recept ur kokboken Tareq Taylors kyckling


Ingredienser

portioner4 portioner
  • ca 500 g kyckling utan ben och skinn
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 klyfta vitlök, finhackade
  • 1 tsk ingefära, finhackad
  • 1 msk fisksås
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl tempuramjöl (eller 1 msk vetemjöl + 2 msk maizena majsstärkelse + 0,5 tsk bakpulver)
  • olja, till fritering

Nuoc chamsås

  • 1 dl fisksås, vietnamesisk
  • 1 dl vatten
  • 2 msk palmsocker (eller strösocker)
  • 2 msk risvinäger
  • 3 limefrukt, saften från
  • 2 msk färsk ingefära, fint hackad
  • 1 msk vitlök, fint hackad
  • 2 msk citrongräs, mycket fint strimlat (bara den ljusa delen)
  • 2 röd chilifrukt, med kärnor, finhackade

Tillbehör

  • 250 g tunna glasnudlar
  • 2 morot
  • 100-150 g romansallad
  • 1 knippe salladslök [125 g]
  • 50 g färsk koriander, inkl. stjälkarna
  • 5 dl böngroddar
  • 0,5 dl salta jordnötter
  • 1 lime, att pressa
  • olja, till woken

Gör så här

  1. Blanda chili, vitlök, ingefära, fisksås och sesamolja i en plastpåse. Strimla kycklingen och marinera den i påsen i kylen, helst över natten.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen och rör runt så att sockret löser sig.
  3. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Korta ner dem genom att klippa i dem med sax några gånger.
  4. Skala och strimla morötterna. Skär romansalladen i ganska stora bitar och salladslöken på diagonalen i 3 cm stora bitar. Hacka koriandern, blad och stjälkar för sig.
  5. Blanda kycklingen med mjöl i en skål så att den täcks runtom. Värm oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Fritera kycklingen gyllenbrun i omgångar, i cirka 5 minuter.
  6. Hetta upp en wok med lite olja och lägg i nudlar, morötter, sallad, salladslök, böngroddar och korianderstjälkar. Woka tills det blir ljummet. Tillsätt hälften av såsen och kycklingen. Värm alltihop medan du rör runt.
  7. Servera nudelsalladen direkt med hackade korianderblad, pressad lime och jordnötter på toppen.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer