Ljummen linssallad med aubergine, örter och rostade pumpafrön

koket.se
Ljummen linssallad med aubergine, örter och rostade pumpafrön
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Ljummen linssallad med aubergine, örter och rostade pumpafrön

13 ingredienser

20 min

Matig vegosallad med linser och currystekta grönsaker. Linserna får koka i earl grey-te, det ger rätten en lätt rökig smak med citrustoner i.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 förp färdigkokta linser
  • 2-3 schalottenlökar [ca 1 dl finhackad lök]
  • 2,5 dl te (bryggt earl grey-te)
  • 2 dl färska örter, finhackade (dill och persilja)
  • olivolja, att fräsa löken

Grönsaker

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl pumpakärnor, rostade med lite salt
  • olivolja, till stekning

Gör så här

  1. Häll av och skölj linserna. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken i olivolja på medelhög värme så den mjuknar och blir söt i smaken, den ska inte ta färg.
  3. Häll på linserna, stek någon minut och avsluta med att slå på te. Låt småkoka på låg värme.
  4. Skär zucchini och aubergine i grova bitar. Stek grönsakerna i stekpanna i rikligt med olivolja på hög värme. När de fått lite färg, tillsätt kryddorna, sänk värmen lite och stek tills grönsakerna är mjuka.
  5. Smaka av med salt.
  6. Smaka av de färdigkokta linserna med salt och lite olivolja.
  7. Servera linserna tillsammans med de stekta grönsaker och yoghurt. Toppa med örter och rostade pumpafrön.