Nektarin- och hallonpaj med solrosdeg

Nektarin- och hallonpaj med solrosdeg
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Nektarin- och hallonpaj med solrosdeg

0

13 ingredienser

Underbart god sommarpaj som är gud god som helst. 10-12 bitar.

Ingredienser

pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten, iskallt
  • 1 dl solroskärnor

Fyllning

  • 10 fasta nektariner
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl hallon
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen och kör i en matberedare tillsammans med smöret. Det går också att nypa ihop degen med fingrarna. Tillsätt ägget och blanda snabbt till en slät deg. Överarbeta den inte. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten om degen är för torr. Täck pajdegen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter eller tills den går att kavla ut.
  3. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper till en oval form. Ta bort det övre papperet. Strö over solroskärnorna och se till att de även hamnar längst ut på kanterna. Kavla lite forsiktigt över solroskärnorna så att de fastnar i degen.
  4. Vänd försiktigt över pajdegen pa en plåt, smord eller med bakplåtspapper, så att solroskärnorna hamnar pa undersidan.
  5. Dela nektarinerna i klyftor och blanda med potatismjöl, socker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner hallonen.
  6. Lägg över fyllningen på degen men lämna en kant runtom pa 8-10 cm som viks upp runt hela pajen. Vispa ägget lätt och pensla kanten. Strö over de solroskärnor som har ramlat bort.
  7. Grädda i ca 40 minuter. Tack pajen med lite folie om degen börjar få för mycket färg.
  8. Servera med glass eller vaniljsas.