Inkokta päron med stjärnanis

Inkokta päron med stjärnanis
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Inkokta päron med stjärnanis

9 ingredienser

50 min

Anledningen att man förkokar päronen i citronvatten är att de då öppnar porerna och tar åt sig av lagen bättre. Var noga med hygienen när du hanterar de färdigkokta päronen så håller de längre.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 kg päron, skalade
  • vatten
  • 1 citron, saften
  • 1,5 l vatten
  • 4 dl vitt vin
  • 2 dl honung, flytande
  • 4 dl strösocker
  • 10 stjärnanis
  • ev natriumbensoat

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Lägg äpplena i en kastrull och täck dem helt med vatten. Pressa i citronsaften. Låt koka upp och sjud på svag värme under lock i ca 10 minuter. Koka upp vatten, vin, honung, socker och stjärnanis. Lägg i de förkokta päronen och låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter eller tills päronen känns mjuka rakt igenom. Känn efter med en baksticka. Om du inte kan förvara päronen i kylskåp eller planerar att ha dem stående ett tag kan det vara bra att blanda ut lite natriumbensonat i vätskan.
  2. Tvätta en stor glasburk med lock ordentligt och skölj den gärna med hett vatten utblandat med lite natriumbensonat. Häll över de heta päronen och lagen i burken och förslut noga. Förvara helst i kylskåp så håller sig päronen längre.