Vegetariska vinbladsdolmar

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Vegetariska vinbladsdolmar
15 ingredienser
1h 20 min
Mezé – delikatesser som serveras i små portioner – är mycket vanligt förekommande i Grekland och ett bra sätt att lära känna det grekiska köket. Vinbladsdolmar är mycket viktiga på det grekiska matbordet.
Ingredienser
- 45 vinblad, (konserverade eller i lösvikt)
- 300 g långkornigt ris
- 2 gula lökar
- 1 dl pinjenötter
- 9 dl vatten
- 1 dl korinter
- 1 knippe dill
- 1 dl persilja
- 1 dl mynta
- 1 citron
- 3 tsk malen spiskummin
- salt
- svartpeppar
- 1 dl olivolja, att koka i
- 1 tsk olivolja, att steka i
Gör så här
- Skala och hacka löken och fräs den i olivoljan i en gryta. Tillsätt riset. Hacka örterna och krossa nötterna och lägg i tillsammans med korinterna. Krydda med salt och svartpeppar. Häll på vattnet och koka under lock på låg-eller medelvärme tills vätskan försvinner.
- Skölj vinbladen och sära på dem försiktigt. Torka dem på ett hushållspapper. Klipp bort tjocka stjälkar. Sortera bort trasiga och små blad och lägg dem i botten av en kastrull. Lägg de stora och hela bladen med den blanka sidan ner och lägg en matsked fyllning på varje blad.
- Vik ihop och lägg dolmarna med skarvarna nedåt i kastrullen, på de trasiga vinbladen (de trasiga vinbladen förhindrar att dolmarna bränner fast i kastrullen). Packa dem tätt och bara i ett lager. Pressa saften från citronen över dolmarna och häll på olivoljan.
- Lägg ett lock eller en tallrik som tyngd över dolmarna och sätt på locket på kastrullen. Koka upp och låt sjuda försiktigt i 30-40 minuter. Låt vindolmarna svalna i kastrullen och servera gärna rumsvarma.