Chocolate divine med grappamarinerade jordgubbar

Chokolate divine med grappamarinerade jordgubbar
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Chocolate divine med grappamarinerade jordgubbar

12 ingredienser

40 + 30 min

En riktigt smarrig chokladkaka med grappamarinerade jordgubbar. Kakan blir godast om den bakas en dag i förväg, men jordgubbarna ska marineras precis före servering. Recept från boken Till sommaren - mat för många.

Det här är en riktig lyxkaka – mycket av det goda och perfekt för lite speciella tillfällen. Eller vad tusan, det är faktiskt den perfekta kakan för alla tillfällen när kroppen fullkomligt skriker efter choklaaaaad! /Lisa Lemke

Ingredienser

Håll skärmen tänd
10 - 12 bitar

Chokladkaka

  • 400 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 175 g smör, rumstempererat
  • 90 g rörsocker
  • 5 äggulor
  • 80 g vetemjöl [1 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl standardmjölk

Grappamarinerade jordgubbar

  • 250 g färska jordgubbar
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk grappa

Till servering

  • glass (eller vispad grädde)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm upp ugnen till 175 grader.
  2. Klipp till bitar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform, 23 cm i diameter. Det går enkelt om du först penslar formen med lite vatten eller olja.
  3. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad.
  4. Vispa smör och socker krämigt med elvisp i en bunke.
  5. Vispa ner en äggula i taget.
  6. Sikta ner vetemjöl och tillsätt salt.
  7. Häll i mjölk och smält choklad och vispa ihop till en slät smet.
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke.
  9. Vänd ner skummet i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd runt tills smeten har gått ihop helt.
  10. Bred ut chokladsmeten jämnt i springformen och tryck till lite extra i mitten med en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Då ska kakan kännas något fast ute i kanterna, men lite lösare i mitten. Den kortare tiden ger en härligt kladdig kaka, den lite längre tiden ger en något fastare kaka.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen.
  13. Dela jordgubbarna i kvartar.
  14. Koka upp vatten och socker och tillsätt grappan.
  15. Ställ åt sidan för att svalna.
  16. Låt jordgubbarna ligga i lagen i cirka 20 minuter. Fördela dem sedan över tårtan och servera tillsammans med glass eller grädde.