Linssoppa med hembakat bröd och avokadoröra

Linssoppa med hembakat bröd och avokadoröra
Foto: TV4

Linssoppa med hembakat bröd och avokadoröra

Av: Dina - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

45 m

En smakrik och kryddig linssoppa med bacon, hembakat bröd med sesamfrön och en krämigt god avokadoröra. Alla smaker går perfekt ihop!

Dryck: Raki (brännvin)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Linssoppa

  • 2 dl röda linser
  • 3-4,5 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 140 g bacon
  • 1 gul lök
  • 3 selleristjälkar
  • 2 morötter
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 dl ärtor
  • 2 bitar stark paprika
  • 1 msk citronpeppar
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1-2 msk salt

bröd

  • 8 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2 msk salt
  • 0,33 förp jäst
  • 1 msk strösocker
  • 1 l vatten, ljummet
  • 2 msk olja + 1 msk, till att smörja formen
  • svarta sesamfrön, till topping
  • vita sesamfrön, till topping

Avokadoröra

  • 2 avokador
  • 1 rödlök (stor)
  • 1 tomat
  • 2 krm citronpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 msk citron, saft
  • 3 tsk olivolja

Gör så här

Linssoppa

  1. Koka de röda linserna tillsammans med 2-3 glas vatten, lagerblad och kycklingbuljong, ca 10 min under lock på medelvärme.
  2. Stek under tiden bacon, lök, selleri och morötter tillsammans med färsk ingefära, stark paprika och kryddor. Tillsätt de söta ärtorna sist och blanda sedan ner grönsakerna med linserna. '
  3. Smaka av soppan med salt och kryddor, och låt koka 1 20-30 minuter. Fyll på med mer vatten om du önskar annan konsistens.

Bröd

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda mjöl och salt med varandra. Blanda jäst, socker och ljummet vatten till jästen löst sig. Häll vattnet i mitten av mjölblandningen och jobba ihop degen till en mjuk deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Smörj en stor fyrkantig form, bred ut brödet och strö över sesamfrön. Grädda i ca 15-20 min tills brödet känns färdiggräddat.

Avokadoröra

  1. Mosa den mogna avokadon. Hacka rödlöken och den färska tomaten. Rör ihop allting och krydda med citronpeppar, salt, citronsaft och olivolja.