Linssallad med brynt smördressing

koket.se
Linssallad med brynt smördressing
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Linssallad med brynt smördressing

14 ingredienser

30 min

Siri Barjes favoritsallad att laga och äta på semestern! En matig sallad med färdigkokta linser, jordgubbar och en dressing med brynt smör. Toppa med ädelost och du har en sallad som passar hela sommaren lång med fantastiska smakkombintaioner.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk grovkornig dijonsenap
  • 1 kruka gräslök
  • 2 förp färdigkokta gröna linser (à ca 400 g)
  • 2 bifftomater
  • 250 g jordgubbar
  • 1 färsk lök (med blast)
  • 100 g färsk spenat
  • 3 skivor surdegsbröd
  • 140 g blåmögelost
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Bryn smöret lätt i en liten kastrull, rör då och då så att det inte bränns. .
  2. Finhacka gräslöken och spara lite till servering.
  3. Vispa ihop resten av ingredienserna till dressingen och vänd ned gräslöken. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skölj linserna i kallt vatten och låt rinna av.
  5. Dela tomaten i ojämna bitar. Snoppa och kvarta jordgubbarna.
  6. Skär brödet i tärningar. Stek brödtärningarna gyllene i olivoljan i en stekpanna. Salta.
  7. Skiva löken och finhacka det gröna.
  8. Blanda löken, spenaten och linserna med hälften av dressingen i en skål. Lägg allt på ett fat.
  9. Toppa med tomater och jordgubbar. Smula över ädelost och droppa över resten av dressingen.
  10. Toppa till sist med brödkrutonger och strö över gräslöken.