Mandel- och vit chokladcheesecake

POPULÄRT
Linn - Malmö3
Foto: TV4

Mandel- och vit chokladcheesecake

Av: Linn - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h + 8 h i kyl

En cheesecake där Philadelphiaostens syrlighet möts av sötman från vit choklad och får en extra smak av mandel i botten. Vid servering får den svala cheesecaken sällskap av varma, vintriga hjortron.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Linns drycktips
7784 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco, Piemonte, Italien 70 :-

"Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta frukten med smak av päron och äpple gifter sig strålande med sötman från den vita chokladen. Syran i vinet gifter sig fint med syrligheten i bären."

Ingredienser

portioner

Botten

  • 10 digestivekex
  • 1 dl sötmandel, hackad
  • 50 g smör
  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl strösocker
  • 400 g färskost
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g vit bakchoklad

glasyr

  • 3 dl gräddfil
  • dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladdekoration

  • 100 g vit blockchoklad

hjortron

  • 450 g frysta hjortron
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 170 grader och låt den bli varm. Krossa digestivekexen till fina smulor och blanda med mandeln. Smält smöret och blanda med kex och mandel till en massa. Tryck ut massan i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen.
  2. Blanda ägg, strösocker, Philadelphiaost, vaniljsocker till en smidig och slät smet. Smält den vita chokladen i vattenbad och rör sedan ner i ostsmeten. Häll smeten i formen med kex- och nötmassan.
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt stå i 5 minuter. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
  4. Rör gräddfilen med strösocker och vaniljsocker. Bred ut den på kakan och grädda ytterligare 5 – 10 minuter. Låt sedan kakan stå svalt i minst 8 timmar, gärna över natten.

Chokladdekoration

  1. Smält den vita blockchokladen i vattenbad. Pensla eller ringla ut den tunt på bakplåtspapper i valfria former och mönster. Låt stelna i kyl.

Varma hjortron

  1. Värm hjortronen i en kastrull tillsammans med strösockret. Servera med bitar av cheesecaken och dekorera med chokladmönstren.