Linguine med sol, vind och vatten

Linguine med sol, vind och vatten
Foto: Tv4
Dante Zia
Dante Zia

Linguine med sol, vind och vatten

3

14 steg att laga

17 ingredienser

45 m

“Här möter havet bergen! Från havet har vi i denna rätten hummerfond och pilgrimsmusslor, som tillsammans med ostronskivlingen skapar en svårslagen pastafavorit! Hoppas du gillar den lika mycket som jag gör.” /Dante Zia

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 100 g ostronskivling
  • 3 msk olivolja
  • 3 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vitt vin, torrt
  • 2 msk hummerbuljong
  • 400 g hela konserverade tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 l vatten
  • 20 g salt
  • 400 g fettuccine (eller linguine)
  • ca 150 g pilgrimsmussla (kammusslor)
  • 2 msk smör
  • 20 g färsk persilja
  • 4 msk parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Skär ostronskivlingen i bitar. 
  2. Hetta upp olivolja i en högkantad stekpanna, eller gryta med stor stekyta. 
  3. Fräs svampen på hög värme tills den fått färg. Sänk därefter temperaturen och lägg i vitlöken. Fräs ytterligare någon minut tills vitlöken mjuknat något.  
  4. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa i någon minut. Höj därefter temperaturen och häll på vinet och hummerfonden. Om jag använder frysta pilgrimsmusslor brukar jag använda spadet i såsen. Det ger en god smak!  
  5. När vinet kokat bort så häll i burktomaterna. Låt puttra 15 minuter.  
  6. Häll därefter i vispgrädden och låt den koka upp. 
  7. Tillsätt saltet och sockret. Smaka av och reglera! 
  8. Sänk temperaturen på plattan till väldigt låg värme. Håll såsen varm, men se till att den inte bränns! 
  9. Koka upp pastavatten, två liter vatten och 20 g salt.  
  10. Under tiden pastavattnet kokar upp så ta bort muskeln från pilgrimsmusslorna.
  11. När pastavattnet kokar så släng i pastan.
  12. Hetta upp en stekpanna med smör i. När smöret tystnat och är rejält varmt så stek pilgrimsmusslorna på båda sidorna. Salta lätt.  
  13. När pastan är rejält al dente så vänd ner pastan i såsen tillsammans med finhackad persilja. 
  14. Servera pastan i djupa tallrik. Toppa med färskriven parmesanost och de halstrade pilgrimsmusslorna. Smaklig spis!
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer