• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Lingoncheesecake på mjuk pepparkaksbotten

Lingoncheesecake på mjuk pepparkaksbotten
Foto: Camilla Hamid

Lingoncheesecake på mjuk pepparkaksbotten

7 steg att laga

12 ingredienser

Julens godaste tårta! Mjuk pepparkaka och cheesecake med smak av lingon.

Philadelphia orginal vit

Philadelphia Original - en älskade klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.

Ingredienser

portioner10 - 12 portioner

Mjuk pepparkaka

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl filmjölk
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl rapsolja

Lingoncheesecake

  • 600 g Philadelphia Original
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Mjuk pepparkaka
    Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt filmjölken och vispa lite till.
  3. Blanda ihop vetemjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat i en skål och sikta försiktigt ner det i ägg- och sockersmeten. Vänd försiktigt samman till en jämn smet. Ha till sist i rapsoljan och vänd ihop till en jämn smet med slickepotten.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform med diameter på 23 cm. Häll upp smeten i formen och grädda den mjuka pepparkaksbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  5. Låt svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med lingoncheesecake.
  6. Lingoncheesecake
    Vispa samman Philadelphia classic naturell, strösocker och vaniljpulver till en jämn och krämig smet. I en annan bunke vispar du upp grädden. Vänd försiktigt ner grädden i Philadelphiasmeten med en slickepott till en jämn smet och bre ut den i springformen över pepparkaksbotten.
  7. Låt cheesecaken stelna i kylskåpet i minst 3 h innan du toppar med rårörda lingon och serverar