Lime- och gräddtårta med hallon

30 röster
45 m
10-12
Lime- och gräddtårta med hallon
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Vem gillar inte gräddtårta med färska bär? Den här gräddtårtan är gjord på maränglimebotten och fylld med vaniljkräm och limemarinerade hallon. Det blir otroligt smarrigt!

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Visa mer
45 m
10-12

Du behöver

Limebotten

  • 155+50 g äggvita
  • 85 g strösocker
  • 75 g florsocker
  • 75 g mandelmjöl
  • 35 g vetemjöl
  • 20 g grädde
  • 4 g limeskal

Hallonfyllning

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • ca 200 g färska hallon
  • 1 lime, skalet
  • mynta

Vaniljkrämsfyllning

  • 2-3 dl marsankräm eller vaniljkräm

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • ca 75 g färska hallon
  • ca 75 g blåbär eller jordgubbar
  • färgade strösselkulor
  • limeskal

Gör så här

  1. Limebotten
    Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Gör en maräng av 155 g äggvita och sockret. Blanda florsocker, mandelmjöl och vetemjöl väl.
  3. Blanda grädden och 50 g äggvita.
  4. Riv limeskalet.
  5. Strax innan marängen är färdigvispad, blanda de torra ingredienserna med grädde- och äggviteblandningen.
  6. Ta en tredjedel av den färdigvispade marängen och blanda med de övriga ingredienserna, blanda sedan i resten av marängen och limeskal.
  7. Spritsa ut smeten i tre tårtringar på 18 cm och grädda i 10 minuter.
  8. Fyllning
    Koka upp vatten och socker det ska bara lösa sig och lägg hallonen i en plastpåse.
  9. Häll på sockerlagen på hallonen. Blanda ner limeskal och mynta efter smak. Låt dra ett tag och häll sedan av sockerlagen.
  10. Bred på marsan- eller vaniljkräm på den första botten. Lägg över andra tårtbottnen.
  11. Lägg de marinerade hallonen som andra lager och lägg över den tredje bottnen.
  12. Vispa grädden och spritsa på den runt tårtan. Ha på bären och färgade strösselkulor. Garnerna med lite lime skal om du vill, sedan är det klart!
11 november 2016
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept