Kalvfilé a’ la LM med gorgonzola och cognacsås

Kalvfilé a’ la LM med gorgonzola och cognacsås
Foto: TV4

Kalvfilé a’ la LM med gorgonzola och cognacsås

12

11 ingredienser

40 min

När man vill lyxa till det, men ändå inte laga mat i timmar. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck till maten
Gärna en röd italienare. Ex Musella Valpolicella Superior. Art 2393.

Servera med ristimbal, samt mangolsallad och hackade tomater, toppa med örtdressing.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Sås

  • 4 dl grädde
  • 4 msk cognac
  • 250 g Picanteost, ta inte med kanten (eller annan smakrik gorgonzola)
  • några varv med svartpepparkvarnen
  • ev en gnutta salt (osten är i sig väldigt smakrik)

Kalvfilé

  • 600 g kalvfilé
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk cognac per stekomgång

Gör så här

  1. Sås: Häll grädden i en kastrull.
  2. Tillsätt cognac.
  3. Dela osten i småbitar och lägg ner den. Krydda med lite svartpeppar.
  4. Rör tills allt blandats och börjar småkoka. Smaka av och tillsätt eventuellt salt och mer svartpeppar.
  5. Kalvfilé: Skär filén i bitar.
  6. Banka ut filén med en köttyxa (eller dylikt).
  7. Krydda ganska rejält med salt och svartpeppar på båda sidor.
  8. Stek filén i smör och olja på strax över medelvärme ca 2.5 minuter på varje sida.
  9. Häll i en matsked cognac på köttet i stekpannan när filén nästan är färdigstekt.
  10. Skölj ur pannan med en aning vatten och häll i kastrullen med sås.
  11. Lägg upp på fat, täck med folie så att de redan stekta filéerna håller sig varma. Vid servering: Lägg upp köttet på varma tallrikar och häll sås över köttet.