Levermoussemackor

Levermoussemackor
Foto: Ulrika Pousette
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist

Levermoussemackor

Av: Anja Allvin, Anastasia Lundqvist

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

30 m

"Lever är mycket omtyckt i Ukraina och ingår i en del minst sagt udda rätter, till exempel leverpannkakstårta. Tårtan görs på leverpannkakor som varvas med karamelliserad lök och vitlöksmajo. Den är faktiskt jättegod, men kanske lite extrem om man inte är så van vid att äta lever. Här bjuder vi på ett snällare och enklare recept, som även nybörjare på lever kommer att uppskatta. En silkeslen, gräddig mousse på en smörstekt brioche, karamelliserad lök och syrliga svarta vinbär (finns ofta i frysdisken). Klassisk ukrainsk smakkombination i ny dräkt!” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner8 - 10

Levermousse

  • 450 g kycklinglever
  • 1 msk neutral olja
  • 3 msk smör
  • 300 g schalottenlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk cognac (eller madeira)
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Svarta vinbär

  • 250 g svarta vinbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Servering

  • briochebröd (eller pampushky)
  • smör (till stekning)

Gör så här

Levermousse

  1. Torka levern med hushållspapper. Salta lite lätt runtom.
  2. Hetta upp 1 matsked olja och 1 matsked smör i en stekpanna på hög värme. Stek levern i 1–2 minuter på varje sida, eller tills innertemperaturen är 65–67 grader och mitten av insidan fortfarande rosa. Om man översteker levern blir den gummiaktig och moussen blir grynig. Lägg levern på ett fat och ställ åt sidan. Skölj inte stekpannan!
  3. Halvera löken och skiva den tunt. Lägg i samma stekpanna och strö över salt. Lägg i 1 matsked smör och stek i 3–4 minuter tills löken fått fin färg.
  4. Häll i conjak, sänk värmen till låg och låt sjuda i ca 15 minuter, eller tills löken har blivit helt mjuk och söt. Blanda ner balsamvinägern och ta upp lite lök för att spara till garnering.
  5. Rör ner 0,5 deciliter grädde tillsammans med levern i pannan med lök. Låt puttra i ca 1 minut.
  6. Häll blandningen i en mixer tillsammans med 1 matsked smör och resten av grädden. Kör i 3–4 minuter tills blandningen blivit slät. Smaka av med salt.
  7. Lägg moussen i rena burkar och täck med plastfolie så att den ligger direkt på moussens yta. Sätt på lock. Eller smält lite ankfett och häll över moussen så att det täcker helt, sätt på lock. Håller i ca 1 vecka i kyl.

Svarta vinbär

  1. Blanda svarta vinbär, socker och vatten i en kastrull. Låt koka i ca 5 minuter tills blandningen har tjocknat lite.

Servering

  1. Stek brödet på båda sidor i smör tills det blir härligt frasigt. Bred på generöst med levermousse, toppa med en liten hög karamelliserad lök och svarta vinbär. Avsluta med några varv på pepparkvarnen.