Levainbröd med oxfilé, sparris, bakade tomater och pepparrotscreme

4 röster
1 h
4
Levainbröd med oxfilé, sparris, bakade tomater och pepparrotscreme
Foto: Tv4

”Smarrig och matig macka. Vem gillar stekt levainbröd med oxfilé, stekt sparris, bakade cocktailtomater, pepparrotscreme, parmesanost och rostad lök? Jag vill påvisa hur enkelt man kan skapa den här supermackan.” /Mattias Larsson

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 skivor levainbröd (alt annat valfritt bröd)
  • 4 oxfilémedaljonger (à 100 g)
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 förp sparris
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • smör

Pepparrotskräm

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2-3 msk pepparrot, riven
  • salt

Till servering

  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g sallad (roman eller cosmopolitan)
  • parmesanost
  • rostad lök
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tomater till mackorna
    Halvera cocktailtomaterna och lägg dem på en ugnsplåt med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och salta.
  2. Ugnsbaka tomaterna på 110 grader i ca en timme tills de är halva sin ursprungliga storlek. Öppna gärna ugnsluckan ett par gånger under tillagningen för att släppa ut ånga.
  3. Pepparrotskräm
    Blanda ingredienserna till pepparrotskrämen och smaka av med salt.
  4. Tillagning av mackorna
    Stek brödet i rikligt med olivolja på medelhög temperatur tills brödet har en fin rostad färg och en riktigt knaprig yta.
  5. Salta och peppra oxfilémedaljongerna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek oxfilén i olivolja och smör ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 48 grader när du lyfter av den så efterbakar den till ca 55 grader).
  6. Låt den därefter vila på en skärbräda ett par minuter före servering.
  7. Värm upp stekpannan på nytt till högsta temperatur. Ansa sparrisen och stek den 2-3 minuter i olja. Smaka av med salt.
  8. Servering
    Lägg bröden på fyra tallrikar, bred på lite dijonsenap och lägg på salladen. Lägg på köttet, sparrisen, tomaterna och pepparrotskrämen. Toppa med lite riven parmesanost och rostad lök.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...