Wapnö dinkelbröd

Foto: TV4
Wapnö dinkelbröd
7 ingredienser
2h
2 bröd. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 3 dl vatten
- 3 dl Wapnö filmjölk 3 %
- 1,5 tsk salt
- 2 msk sirap
- 6 dl Wapnö dinkelmjöl fullkorn
- 8 dl Wapnö dinkelmjöl siktat
Gör så här
- Värm fil, vatten, sirap och salt till något varmare än lillfingret. Lägg jästen i assistentbunke slå på del av vätskan och rör tills jästen löst sig. Slå på resten av vätskan.
- Tillsätt Fullkornsmjölet och sedan siktat dinkelmjöl tills en fast fin deg uppnåtts som kan vara lite kladdig.
- Låt degen jäsa i bunken ca 30 min eller tills fingerprovet studsar.
- Häll ut degen på mjölad bakbänk, knåda den och forma den sedan till ca 2-4 limpor. Sockerkaksform kan användas.
- Låt jäsa ca 40 min.
- Låt jäsa ca 40 min
- Gräddas i 175 grader under ca 40 min. Limpan ska låta ihålig för att vara färdig.