Whiskey In The Jar

Whiskey In The Jar
Foto: TV4

Whiskey In The Jar

Av: Lena Grönvall

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

2h

Älgstek i lergryta med whiskeysås och pärabåt. Gammal traditionell mat som fått ny dräkt. En resa i tid och rum. /Lena

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Du behöver: en lergryta.

Dryck: Öl, Jämtlands Pilgrim nr 1384.

Här hittar du receptet på de

Inlagda gröna tomaterna

.

Ingredienser

portioner

Älgstek i lergryta

  • 1 kg älgstek
  • salt, att gnida in steken med
  • peppar, att gnida in steken med
  • torkad chilifrukt, att gnida in steken med
  • 1 morot, i bitar
  • 1 gul lök, i bitar
  • 2 stjälkar stjälkselleri, i bitar
  • 1-2 dl vatten, att späda med

Pärabåt

  • 4 bakpotatisar
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,5 dl lagrad ost, riven

Whiskysås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • smör, att steka i
  • 4 msk whisky
  • 3 dl skyn från älgsteken, alt. 3 dl vatten+3 msk kalvfond
  • 1 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)

Gör så här

Älgstek

  1. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten 15 - 30 minuter.
  2. Blanda salt, peppar och chili.
  3. Putsa älgköttet fritt från hinnor och gnid in det med kryddblandningen.
  4. Lägg i grytan tillsammans med grönsaker och vatten.
  5. Lägg på locket och ställ in i KALL ugn, längst ner i ugnen.
  6. Ställ ugnen på 225 grader och stek i ca 1 1/2 - 2 timmar, eller till steken håller 70-77 grader på tjockaste stället.
  7. Linda in köttet i folie och låt vila en stund. Sila skyn och använd till sås.

Pärabåt

  1. Skrubba, torka och stick några hål på potatisarna.
  2. Lägg in potatisarna i varm ugn, 225 grader.
  3. Baka tills de är mjuka, ca 50 - 60 minuter.
  4. Dela potatisarna på hälften och gröp ur innanmätet. Var noga med att inte ta hål på skalet. Potatisen ska inte vara för mosad utan ha lite tuggiga bitar kvar.
  5. Koka upp grädde med vitlök och purjo. Blanda med potatisen till en tjock röra. Smaka av med salt och peppar.
  6. Fyll potatisskalen med röran, strö över ost och gratinera gyllene precis innan servering.

Whiskeysås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Stek mjuka i smör.
  3. Häll på hälften av whiskeyn, all sky och grädden. Låt småputtra till servering.
  4. Häll då på resten av whiskeyn och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena om du tycker såsen är för tunn.