Äppelmelodi med mummamys

Foto: TV4
Äppelmelodi med mummamys
10 ingredienser
30 min
Flirt med Skåne. Äppelmaräng med kardemummaglass.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck: Asti Cinzano nr 7711 eller kaffe.
Ingredienser
- 4-6 äpplen
- 3 msk smör
- 3 msk strösocker
- 4-5 msk portvin (eller söt sherry)
maräng
- 2 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 3 msk hasselnötter, hackade
Kardemummaglass
- 0,5 l vaniljglass
- 1 msk honung, flytande
- 2 krm kardemummakärnor, nystötta
Gör så här
Äpplen
- Sätt ugnen på 175 grader. Skala, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tjocka skivor.
- Sjud smör, socker och portvin i en låg kastrull och lägg i äpplena. Koka dom mjuka och lägg upp dom på en hög pajform, eller i små portionsformar.
Maräng
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda ner sockret lite i sänder. Fortsätt vispa till smeten blir tjock.
- Blanda ner nötterna och bred ut marängen över äpplena.
- Grädda mitten av ugnen 10-15 min eller tills marängen har fått färg.
Kardemummaglass
- Rör glassen mjuk.
- Blanda i honung och kardemumma. Frys om glassen.
- Ta fram en stund innan servering.