Helstekt entrecôte

Helstekt entrecôte
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Helstekt entrecôte

7 ingredienser

Helstekt entrecôte är en favorit hos många. Enkelt att laga och festligt och gott att bjuda på!

Använd en stektermometer till detta recept.
Medium/rare = 56 grader
Medium = 60 grader
Well done = 66 grader

Låt alltid köttet bli rumstempererat innan det ska stekas. Aldrig kylskåpskallt kött direkt i pannan/ugnen! Det är då man lätt får en grå rand runt stekytan. Temperaturen i stekpannan sjunker dessutom hastigt och köttet börjar koka istället för att steka.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 2 kg välmörad entrecôte (rumstempererad)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 0,5 kruka timjan
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Hacka vitlöken och örterna och strö ut på en bricka, salta och peppra.
  3. Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna.
  4. Bryn köttet i en stekpanna med olja.
  5. Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till önskad innertemperatur (se tipsrutan).
  6. Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.
  7. Skiva köttet i tunna skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.