Tortanto
Tortanto
11 ingredienser
1h 40 min
Tortanto är ett underbart matigt bröd från Italien med mozzarella, oliver och parmaskinka.
Ingredienser
- 15 g jäst
- 3 dl vatten, ljummet
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 2,5 dl durumvetemjöl
- 4 dl vetemjöl special
- 200 g mozzarella ost
- 200 g parmaskinka
- 1 dl blandade kärnfria oliver
- 1 kruka färsk basilika
Gör så här
- Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
- Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
- Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
- Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte, då trycker man ut all luft.
- Skiva mozzarellan och varva den med parmaskinka, oliver och basilika på degen.
- Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.
- Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.