Mormors goda kardemummaskorpor

Mormors goda kardemummaskorpor
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Mormors goda kardemummaskorpor

10 ingredienser

Ett par riktigt knapriga skorpor är alltid gott, här med smak av kardemumma.

En sats blir 35 skorpor.

Läs mer om

Leila Lindholm

Ingredienser

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1 dl sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt kardemumman i en mortel.
  3. Vispa smör, strösocker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt.
  4. Rör ner ett ägg i taget.
  5. Hacka sötmandlarna grovt och riv i bittermandeln.
  6. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
  7. Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  9. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  10. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.