Leilas plommonroyale

Leilas plommonroyale
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas plommonroyale

51

15 ingredienser

Denna otroligt smarta och goda paj kan du göra helt färdigfylld och frysa obakad, för att sedan ta den direkt från frysen in i ugnen och grädda. Den är perfekt att ta fram när du får oväntat besök, eller som dessert till det stora partyt om man vill förbereda flera dagar i förväg.

Ingredienser

Mördeg:

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 0,5 msk vatten, kallt

Smet:

  • 6 ägg (ekologiska)
  • 4 dl kvarg 10 %
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa

Fyllning:

  • 12 plommon, mogna
  • 4 msk smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 tsk malen kanel
  • 2 nävar mandelspån

Gör så här

  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
  6. Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/ 3.
  7. Smaksätt med valfri fyllning.
  8. Dela och kärna ur plommonen.
  9. Smält smör, strösocker och malen kanel i en het stekpanna och stek plommonen med snittytan nedåt i cirka 3 minuter.
  10. Fördela plommonen över pajen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.
  11. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg (alternativt frys pajen för att bakas av vid senare tillfälle).