Toscakaka med färska persikor
Toscakaka med färska persikor
16 ingredienser
En kaka täckt av knäckig toska med mandel och blandade frön.
Receptet ger en kaka.
Ingredienser
Kaka
- 2 ägg (ekologiska)
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 75 g smör
- 0,75 dl vispgrädde
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 krm salt
- 3 färska persikor, mogna
Toscasmet
- 25 g smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,75 dl matlagningsgrädde
- 50 g mandelspån
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl blandade frön (solroskärnor, vallmo, pumpa)
- grädde, lättvispad, till servering
Gör så här
Kakan
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Smörj och bröa en rund kakform med avtagbar kant.
- Skölj, kärna ur och skiva persikorna.
- Fyll formen med smeten och tryck ner persikoskivorna i ett runt solfjädermönster.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills den nästan är klar. Gör under tiden toscasmeten.
Toscasmet
- Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter.
- Tillsätt mandelspån, fröna och kärnor och koka upp.
- Häll toscan över kakan när den gräddats i cirka 20 minuter.
- Grädda kakan med toscasmet på toppen i ytterligare 15 minuter.