Leilas jordgubbs- och flädertrifle

koket.se
Leilas jordgubbs- och flädertrifle
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas jordgubbs- och flädertrifle

11 ingredienser

Härlig dessert till midsommar: jordgubbar, hallon, mousserandevin och fläderblomskräm varvade med bitar av sockerkaka.

Recept på Leilas saftiga sockerkaka >>

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

  • 1 sockerkaka

Marinerade bär

  • 1 dl prosecco (vitt mousserande vin)
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 l färska jordgubbar
  • 1 l färska hallon

Fläderkräm

  • 8 äggulor (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 msk majsstärkelse
  • 1,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 9 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt

Gör så här

  1. Baka sockerkakan enligt grundrecept i en smord och bröad sockerkaksform. Låt svalna.
  2. Skiva den i cirka 2 cm tjocka skivor.
  3. Koka upp prosecco och muskovadosocker, låt svalna lite.
  4. Skiva jordgubbarna och lägg dem och hallonen i den ljumna marinaden.

Fläderkräm

  1. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
  2. Blanda ut majsstärkelsen med flädersaft.
  3. Koka upp 6 dl vispgrädde och vispa ner den varma vätskan i äggsmeten.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Tillsätt saftblandningen och sjud krämen under vispning tills den tjocknat ordentligt och blivit blank i färgen. Låt svalna.
  5. Vispa 3 dl grädde och blanda med grekisk yoghurt och vänd ner detta i fläderkrämen.
  6. Varva sockerkaka, marinerade bär och fläderkräm i lager i en fin glasskål på fot (först kaka, sedan bär, sist fläderkräm) det översta lagret i din trifle ska vara kräm och bär.