• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Fransk marängtårta med choklad och mandel

Fransk marängtårta med choklad och mandel
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Fransk marängtårta med choklad och mandel

232

12 steg att laga

10 ingredienser

Fransk marängtårta påminner om marängsviss men är fräschare. En perfekt sommartårta och superbra att göra om man fått äggvitor över. Den här tårtan är fullkomligt livsfarlig. Jag är själv inte ett stort fan av maränger men den här knäcker. /Leila

läs mer
Kökets kurser
Teas Tårtkurs - promoruta

Lyckas med tårtor!

Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >

Ingredienser

Leilas marängtårta

  • 7 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 50 g mandelspån
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ask färska blåbär
  • 1 ask färska hallon
  • 0,5 l jordgubbar
  • 1 dl bigarråer

Gör så här

  1. Leilas marängtårta
    Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
  4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
  5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
  7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig, marmorerad. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet.
  8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
  9. Grädda marängen i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
  10. Låt svalna helt.
  11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
  12. Strö över färska bär.