Rådjursstek boulangère

260 röster
4

Det här är en rustik rätt. Allt i ett! Bagaren i boulangeriet lagade sin mat så här efter dagens bakning, ugnen var ju så att säga redan varm. Potatisen i en form och så köttet eller fisken ovanpå, och så in i ugnen. Köttsaften rinner ner och ger sin goda smak till potatisen…

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg rådjursstek
  • 8 klyfta vitlök, skalade och halverade på längden
  • 2 kvist rosmarin
  • 8 enbär, grovkrossade
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 kg mjölig potatis, skalad och skivad i ca 1/2 cm tjocka skivor
  • 2 gula lökar, skalade och skivade
  • 2 klyfta vitlök, skalade och skivade
  • 2 kvist timjan
  • 3 lagerblad
  • 0,5 msk strösocker
  • 3 dl ljus viltfågelfond
  • 1 dl vitt vin
  • 33 cl ljus öl
  • salt
  • peppar

Till servering

  • en stor skål med gröna salladsblad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär små fickor i steken.
  2. Tryck ner vitlök och rosmarin så att det blir jämnt fördelat över hela steken.
  3. Pensla den med olivolja och krydda utsidan med salt och de grovkrossade enbären.
  4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men inte mot benet.
  5. Bryn löken och vitlöken i smör i en stekpanna tills den är mjuk och har fått fin färg.
  6. Varva potatisen med den brynta löken och vitlöken, timjan, lagerblad, socker, salt och peppar i en smord ugnssäker långpanna.
  7. Häll över kycklingfond, vin och öl.
  8. Sätt in potatisen i ugnen med rådjurssteken på ett galler över potatisen.
  9. Köttets innertemperatur ska vara ca 55° för rosastekt, ca 45–50 minuter.
  10. Ta ut köttet och låt det vila under folie ca 20–30 minuter.
  11. Låt potatisen baka tills den är helt mjuk. När steken vilat skärs köttet upp i vackra skivor och serveras med potatisen och en grönsallad.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...