Rosastekt rådjusfilé med svampstuvad vitkål och rödvinssås

Rosastekt rådjusfilé med svampstuvad vitkål och rödvinssås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Rosastekt rådjusfilé med svampstuvad vitkål och rödvinssås

14 ingredienser

50 min

En robust och lyxig måltid med viltfilé och färsk svamp.

Ingredienser

portioner
  • 800 g rådjursfilé
  • smör
  • olivolja
  • 0,5 vitkål
  • 3 schalottenlökar
  • 1 l blandad svamp (till exempel svart trumpet, tryffel)
  • 2 dl grädde
  • 1 timjanskvist
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl fond (eller buljong)
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör
  • 400 g små fina morötter

Gör så här

  1. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Skala och finhacka två av schalottenlökarna. Strimla vitkålen och putsa och hacka svampen.
  2. Salta och peppra rådjursfilén på alla sidor. Bryn filén på alla sidor på medelvärme.
  3. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och koka vitkålen mjuk. Sila av vattnet från vitkålen och lägg över vitkålen i en stekpanna. Blanda i schalottenlök, svamp och grädde. Koka ihop.
  4. Gör såsen: Skala och finhacka den sista löken. Blanda ihop den med smör och finhackad timjan i en kastrull. Häll på rödvin och buljong och låt koka upp. Sila sedan såsen. Häll tillbaka den i kastrullen och runda av med en klick smör.
  5. Servera rådjursfilén med den svampstuvade vitkålen, såsen och de små lättkokta morötterna.