Varm chokladmousse
Varm chokladmousse
10 ingredienser
Varm chokladmousse med kardemumma-crème fraiche. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet.
Se fler recept ur
Ingredienser
- 100 g mörk choklad (minst 60 % kakao)
- 100 g osaltat smör
- 0,33 dl cointreau
- 4 äggulor
- 130 g strösocker
- 4 äggvitor
- 0,5 krm salt
- 1,75 dl crème fraîche
- 0,33 tsk malen kardemumma
- ev florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält chokladen och smöret tillsammans med Cointreau i ett vattenbad.
- Ställ blandningen åt sidan men låt vattenbadet vara kvar.
- Vispa äggulor och socker i vattenbad tills sockret smält.
- Se upp så att smeten inte blir för varm, då stelnar den.
- Ta från värmen.
- Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum.
- Rör ner äggule- och sockersmeten i chokladen.
- Vänd försiktigt ner vitorna med stora tag.
- Det gör inget om smeten är lite strimmig.
- Fördela krämen i ugnssäkra portionsformar eller kaffekoppar.
- Grädda moussen i ugn cirka 7 minuter.
- Blanda crème fraiche och kardemumma medan moussen gräddas.
- Pudra ev. moussen med florsocker.
- Servera mousse och kardemumma-crème fraiche genast.