Grönkålssoppa med halvförlorat ägg

7 röster
4

Du behöver

  • 2 stora grönkålsstånd
  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • saften från en halv citron
  • 2 msk olivolja, eller matolja
  • 1 l skinkspad, eller hönsbuljong
  • 2 tsk farinsocker
  • 0,5 tsk ättika (10%)
  • 4 kalla ägg
  • strimlor av julskinka, eller annan rökt skinka

Gör så här

  1. Repa grönkålen. Blanchera en kort stund i lättsaltat vatten. Slå av kokvattnet och spola därefter av grönkålen i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  2. Finhacka löken och vitlöksklyftorna. Dela fänkålen mitt itu. Skär ena halvan i tärningar. Spara den andra så länge. Låt löken, vitlöken och
  3. Fänkålstärningarna bli mjuka i olja i en stor kastrull. Häll på buljongen.
  4. Koka en kort stund. Salta försiktigt, spadet kan vara salt.
  5. Strimla andra fänkålshalvan. Ha lite olja i en mindre kastrull. Ha i fänkålen. Strö över farinsockret och blanda runt på svag värme. Håll varmt.
  6. Kör buljongen och grönkålen i en mixer. Blanda gärna i en smörklick, det blir godare så!
  7. Ta vatten i en vid kastrull med platt botten. Ha i ättika och lite salt.
  8. Knacka ner äggen försiktigt. När gulorna stelnat: Skär ut dem med hjälp av ett glas.
  9. Värm på soppan. Ta den glaserade fänkålen i botten på en djup tallrik, ha över skinkstrimlor. Lägg på det halvförlorade ägget och häll till sist den varma soppan runtom.
15 november 2007
Box på köpet

laddar fler recept

Laddar fler recept