Mannerströms pannbiff med lök
Mannerströms pannbiff med lök
20 ingredienser
30 min
Klassisk svensk pannbiff enligt Leif Mannerströms recept.Serveras med potatis och pressgurka. Recept från boken Matglädje hela livet.
Ja, vad ska man säga om denna rätt, lika ursvensk som köttbullar? Jag kan ju än en gång påminna om att köttfärs är den absolut bästa råvaran i det svenska köket. Köttfärs och rätter av köttfärs älskas av alla och kan varieras nästan i det oändliga. Här ska det dock inte varieras det minsta, utan nu gör vi en saftig pannbiff med lök rätt upp och ner. Sätt en flaska Aalborgs Akvavit och några öl i kylen innan du går och handlar. /Leif
Se fler recept ur boken
Ingredienser
Biffar
- 300 g nötfärs
- 300 g blandfärs
- 2 gula lökar
- smör, till stekning
- olja, till stekning
- 3 potatisar, kokta
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 dl vatten
- 1 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk japansk soja
- salt
- peppar
Lök
- 2 gula lökar (stora)
- smör, till stekning
- strösocker (en nypa)
Tillbehör
- potatis, stekt (eller kokt)
- pressgurka
- skysås
Gör så här
- Skala de medelstora lökarna.
- Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör.
- Mosa potatisarna med en gaffel.
- Blanda grädden, mjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, ströbrödet och vattnet i en bunke.
- Ställ åt sidan och låt svälla en stund.
- Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja.
- Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet.
- Provstek en bit för att smaka av kryddningen.
- Ställ smeten åt sidan.
- Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor.
- Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.
- Forma fyra stora pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4–5 minuter på varje sida.
- Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.
Matsortera dina lökskal och potatisskal till återvinning och njut av din pannbiff!