Citrondoftande knäck med pistagenötter
Citrondoftande knäck med pistagenötter
7 ingredienser
Koka lyxig knäck med rivet citronskal och pistagenötter. Toppa med flingsalt. Recept från Mannerströms julkokbok.
Receptet räcker till ca 60 knäckformar.
Kulprov gör du genom att hälla några droppar av smeten i ett glas med kallt vatten.Om smeten går att forma till en fast, seg kula är din knäck färdig.
Läs mer om
Ingredienser
Knäck
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1 msk smör
- 1-2 msk citron, skal, finrivet
- 1 dl pistagenötter, rostade och hackade
Till garnering
- flingsalt
Gör så här
Knäck med citron och pistage
- Lägg grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
- Låt koka upp och koka sedan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora, tunga bubblor.
- Rör om då och då.
- Smeten är klar när termometern visar 122 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov (se faktarutan).
- Dra kastrullen från värmen och låt stå i 5–6 minuter.
- Tillsätt rivet citronskal (bara det yttersta gula) och pistagenötter till din knäck.
- Fördela smeten i knäckformar och toppa med lite flingsalt.