Chokladmoussetårta med kaffesmak

Chokladmoussetårta med kaffesmak
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Chokladmoussetårta med kaffesmak

12 ingredienser

45 min + kylning

Chokladmoussetårta med smak av kaffe. En riktigt lyxig chokladtårta för den som är tokig i choklad! Recept från Le Parfait.

Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips: 

Till den här maffiga ckokladtårtan behövs något riktigt sött karismatiskt i glaset. Det första jag tänker på är Madeira. Och sedan vandrar tankarna iväg till förförande gott portvin. Både Blandy’s Colheita Malmsey och Kopke Fine Ruby Port kommer att göra stor succé i glaset. Varför inte testa båda? Man kan inte få för mycket av det goda.

Ingredienser

portioner12 - 14 bitar

Tårtbotten

  • 100 g smör, smält
  • 3 dl rörsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 krm salt

Mousse

  • 500 g mörk blockchoklad
  • 5 äggulor
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • 4 dl vispgrädde

Dekoration

  • 100 g mörk blockchoklad
  • kakao

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och pudra kakao i en form med löstagbar kant, 24 cm.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa råsocker och ägg pösigt med elvisp.
  5. Blanda mjöl, kakao och salt och rör i det i smeten. Rör i det smälta smöret.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt svalna i formen.

Gör under tiden chokladmousse

  1. Hacka chokladen grovt och lägg den i en metallskål som du sätter över en passande kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smälter.
  2. Tag av skålen från kastrullen och låt det svalna ca 10 minuter. Rör då och då.
  3. Vispa ihop äggulorna och tillsätt det till chokladen tillsammans med kaffepulvret.
  4. Vispa grädden och vänd i. Förvara svalt tills kakan har svalnat. Lägg i moussen i formen och jämna ut ytan.
  5. Kyl tårtan i minst 2 timmar.

Till servering

  1. Hyvla över mängder med choklad och pudra över kakao.