Layali Lubnan- Mannagrynstårta

8 röster
8-10

Layali Lubnan betyder “libanesiska nätter” och är en populär dessert i Libanon. Tårtan blir som en len och krämig, lite som en pudding. För att ge den lite “crunch” strör man på nötter. Vid servering ringlas det på hemmagjord sirap, då kan man enkelt justera sötman genom att ha på så mycket sirap man önskar. Väldigt enkel efterrätt att göra och ingen ugn behövs. /Zeina

Visa mer
8-10

Du behöver

Layali lubnan

  • 1,5 l mjölk
  • 3 dl mannagryn
  • 1 msk vaniljsocker

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 dl nötter

Sirap

  • 3 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 droppar citronsaft
  • 1 tsk apelsinblommsvatten eller vaniljsocker

Gör så här

  1. Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt småputtra i ca 5 minuter på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.
  2. Layali lubnan (kakan): Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Om du vill ha färg på kakan kan du droppa i några droppar hushållsfärg. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av kastrullen. Lägg sedan upp i en mellanstor form och låt kallna i kylen. Toppa eller spritsa med vispad grädde smaksatt med vanilj och strö sedan på grovhackade nötter, t.ex. pistage, mandel eller valnötter.
  3. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.
10 mars 2018

Fler goda recept