Layali Lubnan- Mannagrynstårta

Layali Lubnan- Mannagrynstårta
Foto: Zeina Mourtada
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Layali Lubnan- Mannagrynstårta

16

3 steg att laga

10 ingredienser

Layali Lubnan betyder “libanesiska nätter” och är en populär dessert i Libanon. Tårtan blir som en len och krämig, lite som en pudding. För att ge den lite “crunch” strör man på nötter. Vid servering ringlas det på hemmagjord sirap, då kan man enkelt justera sötman genom att ha på så mycket sirap man önskar. Väldigt enkel efterrätt att göra och ingen ugn behövs. /Zeina

Ingredienser

portioner8 - 10 portioner

Layali lubnan

  • 1,5 l mjölk
  • 3 dl mannagryn
  • 1 msk vaniljsocker

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 dl blandade nötter

sirap

  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 droppe citron, saft
  • 1 tsk apelsinblomsvatten (eller vaniljsocker)

Gör så här

  1. Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt småputtra i ca 5 minuter på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.
  2. Layali lubnan (kakan): Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Om du vill ha färg på kakan kan du droppa i några droppar hushållsfärg. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av kastrullen. Lägg sedan upp i en mellanstor form och låt kallna i kylen. Toppa eller spritsa med vispad grädde smaksatt med vanilj och strö sedan på grovhackade nötter, t.ex. pistage, mandel eller valnötter.
  3. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.