Patén mår bra av att lagas någon dag i förväg. du behöver en matberedare eller mixer för att laga den. Dunka formen i bänken mellan varje varv innan den gräddas, så försvinner eventuella luftbubblor.
Färs 1:Skär den rökta laxen i tärningar och lägg åt sidan. Skär laxfilén i mindre bitar. Mixa laxfilé, salt och äggvitor till en slät massa. Rör ner grädde, kajenn och potatismjöl. Vänd ner den tärnade laxen och ställ kallt. Färs 2: skär den vita fisken i mindre bitar. Mixa fisk, salt och äggvitor till en slät massa. Rör ner grädde, potatismjöl och kajenn. Ta undan 1 1/2 dl av den vita färsen och ställ resten kallt.
Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka räkorna grovt. Hacka krabbpinnarna grovt. Hacka dillen fint. Vänd ner det hackade i färsen du tog undan. Klä en 2-liters bakform med plastfilm. Bottna med färs 1. Spritsa eller klicka den dillblandade färsen i en sträng på mitten längs hela formen. Fyll till sist med färs 2 och stryk den slät. Fyll formen med råge, den sjunker något under gräddningen.
Täck formen med smord aluminiumfolie. Fyll en långpanna med hett vatten och placera den längst ner i ugnen. Ställ patén i långpannan och grädda i ca 2 timmar. Låt den svalna innan den kyls. Skär i 1 1/2 cm- skivor. Servera med kall sås.